Geluidsoverlast

Onze moderne wereld is lawaaiig: geluidsoverlast is voor veel mensen een bron van irritatie. Optrekkende motoren, feestjes van buren, gillende kinderen die buitenspelen, vliegtuigen en dagenlange festivals; op sommige plekken in Nederland is er veel geluidsoverlast.  

Volgens het RIVM kan geluidsoverlast niet alleen vervelend zijn, maar ook leiden tot slaapproblemen en stress. En daardoor kunnen mensen een hogere bloeddruk krijgen en mogelijk zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.  

Maar wanneer is iets geluidsoverlast en wanneer is het geluidsongemak? Een feestje moet toch wel eens kunnen? Kinderen moeten toch buiten kunnen spelen? Veel mensen gaan graag met het vliegtuig op vakantie en Schiphol verschaft duizenden mensen werk.  

Welke regels gelden er? Hoe zit het met de geluidsnormen? En wie zorgt ervoor dat deze ook worden nageleefd? Pointer onderzoekt het.  

Meer over dit onderzoek

Buitenspelen

Hoe luid mag je buitenspelen?

Waar de één het geluid van buitenspelende kinderen ‘gezellig’ vindt, heeft de ander er veel last van. Wat betekent het voor de speelruimte van kinderen?

Anna in speeltuin
| Artikel

Gemeenten passen speelplekken aan vanwege geluidsoverlast

Pointer verspreidde een vragenlijst over geluidsoverlast en buitenspelen onder gemeenten. Die werd door 210 gemeenten ingevuld.

Wilco Dekker, Anna Gimbrere en Danny Rombouts in de speeltuin

Geluid van kinderen op grote mandschommel zorgt voor onrust in Nieuwerkerk aan den IJssel

Vanwege geluidsoverlast nam de gemeente Zuidplas verschillende maatregelen in deze speeltuin in Nieuwerkerk aan den IJssel. En daar was niet iedereen tevreden mee.

Voetbal en voeten op de grond
| Artikel

Knallende ballen in een Haagse voetbalkooi: geluidsoverlast of speelplezier?

In Duindorp lopen de gemoederen hoog op rond een voetbalkooi.

Makers